• Foto1WorkshopZorn
  • Foto2WorkshopZorn
  • Pastelworkshop
  • Foto4WorkshopZorn

lang  Go to English versionBekijk hier een korte filmimpressie hoe ik een pasteltekening opbouw.

Workshop ‘Pastelkrijt voor beginners en gevorderden’

Doordat er meer aanmeldingen waren voor de workshop in oktober, hebben we een nieuwe workshop gepland in november. U kunt zich nog inschrijven. Wacht niet te lang, want vol=vol.

Thema Bloem- of dierportret of landschap
Cursus Workshop ‘Pastelkrijt voor beginners en gevorderden’
Aantal lessen 2 x op de zaterdagochtend
Data 13 en 27 november 2021
Tijd 9.30 -12.30 uur (ontvangst 9.15 uur met koffie en thee)
Formaat tekening ± 30 x 40 cm.
Docent Geke Steenmetz
Locatie Collage Kunst Centrum, Zuiderinslag 4B te Hoevelaken
Er is voldoende gratis parkeergelegenheid
Cursusprijs € 60,00 + € 10,00 materiaalkosten (inclusief consumptie)
Deelnemers Maximaal 7 cursisten

Pastel is een prachtig materiaal. Je kan het materiaal zowel teken- (lijn) als schilderachtig (vlak) gebruiken. Het is te verkrijgen in gekleurde staafjes en potloden. Een groot voordeel van pastel is dat je niet zelf hoeft te mengen zoals verf op een palet. Dat maakt het makkelijker. Je pakt een kant en klare kleur en werkt direct op speciaal licht getint of donkerder gekleurd pastelpapier. Mengen van kleuren doe je op je tekening. Pastel kan zowel heel mooi zacht uitgeveegd als met meer krijtstructuur.

Voor de foto van een dier of bloem(en) gaat u zelf op zoek naar een afbeelding om van te werken. Een eigen foto of uit een tijdschrift. Ga dus bijtijds op zoek naar een foto die u aanspreekt.

Voor het landschap kunt u kiezen tussen enkele landschapsfoto’s die Geke aanlevert.

Uiterlijk 2 weken vóór aanvang van de workshop wil Geke graag de foto digitaal aangeleverd krijgen. Zij maakt voor u een zwart-wit foto kopie op A3 formaat. Dit is om de vorm over te trekken tijdens de les indien gewenst en de afbeelding goed in TONEN te kunnen waarnemen. Tonen zijn de gradatie van licht naar donker.

Na een korte theoretische uitleg gaan we aan de slag met het pastel.Workshop ‘Kennismaken met pastelkrijt’

Thema Bloem- of dierportret
Cursus Workshop ‘Kennismaken met pastelkrijt’
Aantal lessen 2 x op de zaterdagochtend
Data 25 september én 2 oktober
Tijd 9.30 -12.30 uur (ontvangst 9.15 uur met koffie en thee)
Formaat tekening ± 30 x 40 cm.
Docent Geke Steenmetz
Locatie Collage Kunst Centrum, Zuiderinslag 4B te Hoevelaken
voldoende gratis parkeergelegenheid
Cursusprijs € 60,00 + € 10,00 materiaalkosten (inclusief consumptie)
Deelnemers Maximaal 7 cursisten

Pastel is een prachtig materiaal. Je kan het zowel teken- (lijn) als schilderachtig (vlak) gebruiken. Het is te verkrijgen in gekleurde staafjes en potloden. Een groot voordeel van pastel is dat je niet zelf hoeft te mengen zoals verf op een palet. Dat maakt het makkelijker. Je pakt een kant en klare kleur en werkt direct op speciaal licht getint of donkerder gekleurd pastelpapier. Mengen van kleuren doe je op je tekening. Pastel kan zowel heel mooi zacht uitgeveegd als met meer krijtstructuur.

De bedoeling is dat u werkt vanaf een duidelijke kleurenfoto die u mooi vindt. Uit een tijdschrift of van een zelfgemaakte foto van dier of bloem. Ga dus bijtijds op zoek naar een foto die u aanspreekt.
Pinterest is een mooi medium om inspiratie op te doen.

Uiterlijk 2 weken vóór aanvang van de workshop wil Geke graag de foto digitaal aangeleverd krijgen. Zij maakt voor u een zwart-wit foto kopie op A3 formaat.
Dit is om de vorm over te trekken tijdens de les indien gewenst en de afbeelding goed in TONEN te kunnen waarnemen. Tonen zijn de gradatie van licht naar donker.

Na een korte theoretische uitleg gaan we aan de slag met het pastel.

Bekijk hier een korte filmimpressie van de workshop.

Workshop portret in het Zorn-kleurenpalet ‘alla prima’

Heb jij zin in een leerzame workshop waarbij je op het eind van de dag naar huis gaat met een goed opgebouwd portret? De workshop wordt degelijk en stapsgewijs opgebouwd en is bedoeld voor de al iets gevorderde schilder. We schilderen met olieverf op olieverfpapier van een formaat 50 x 65 cm. Het papier heb ik een grijstoon gegeven.

‘Alla prima’ of nat-in-nat schilderen is een schildertechniek waarbij nieuwe verf wordt toegevoegd aan voorafgaande lagen nog natte verf. Bij deze techniek wordt het schilderij in ons geval in één dag voltooid. Daardoor gebruik je ook veel verf en blijft de streek veelal zichtbaar.

Anders Zorn was een Zweedse kunstschilder en beeldhouwer (1860-1920). De meeste van zijn schilderijen zijn gemaakt met een beperkt kleurenpalet: titaanwit, ivoorzwart, rood (licht) en okergeel.

Groot voordeel van een beperkt palet is dat je je niet verliest in té veel kleuren. Een portret is van zichzelf al een moeilijk onderwerp. Zo maak je het eenvoudiger. Én nog een groot voordeel is dat er vanzelf harmonie in je schilderij ontstaat. Het wordt een eenheid.

We werken naar aanleiding van een duidelijke contrastrijke (zwart-wit) fotokopie die je zelf vóór de workshop kiest en meeneemt naar de workshop op A3 formaat. Een goede foto is het halve werk.

TIP Ik raad je aan geen foto te kiezen van een bekend (familielid) persoon. Dan wordt het streven naar gelijkenis groter dan een mooi en interessant portret te maken. En je kunt vrijer werken als gelijkenis minder belangrijk is. Uiteraard ben je hier vrij in. Liefst een foto die jezelf gemaakt hebt. Foto’s op het internet kunnen soms vrij gebruikt als studiemateriaal en eigen gebruik. Niet voor commerciële doeleinden. (Geke is niet verantwoordelijk voor evt. auteursrechten op de foto). Je kunt ook naar kleurenfoto’s zoeken en deze dan omzetten naar zwart wit. Graag wil ik de portretfoto ruim vóór de workshop bekijken of hij geschikt is om van te werken. Kies ook liever geen lachende mensen.

Waarom werken we niet vanaf een kleurenfoto? Grote kans dat de kleurenfoto niet de kleuren bevat die we gebruiken bij het schilderen, waardoor je dus ook de kleuren niet kunt mengen die je ziet. Dat zou verwarrend zijn. Ook kun je op een zwart-witfoto goed de toonwaarde (licht-donker) verhouding bekijken.

In één dag een portret maken vraagt om een wat lossere, impressionistische toets. Je niet verliezen in detail. Eerst de hoofdzaken te zien en daarna pas meer verfijning aanbrengen.

Hieronder enkele YouTube-filmpjes over het Zorn kleurenpalet:

youtu.be/u8mCWxsJWZ8
youtu.be/QBdBHdh-EFA

Wanneer Zaterdag 16 november 2019
Tijd 9.30 tot 16.00 uur (met eventeel iets uitloop)
Waar Collage Kunstcentrum te Hoevelaken
Docent Geke Steenmetz
Kosten € 95,- inclusief materiaal, koffie, thee en een heerlijke lunch
Deelnemers Maximaal 8 deelnemers waardoor er veel individuele aandacht is. Bij minimaal 6 deelnemers gaat de workshop door.

Interesse en/of vragen?
Mail of bel Geke
info@geke-steenmetz.nl
(033) 455 09 43 of 06 25 54 25 30


Workshops

Geke does not give workshops in English.